Säsongen är här

Krönika 33 per 180911

Sommaren är slut och den nya säsongen har inletts med buller och bång! Den här sommaren var mycket intressant med många duktiga ungdomslandslagsspelare och ledare med anknytning till Skånska klubbar som deltog och bidrog till att ungdomslandslagen fick framskjutna placeringar! Heja Sverige!

Vi ser fram emot en ny säsong i handbollens tecken och i Skåne har vi dragit igång med mycket fokus på utbildning! Utöver domare,- funktionärskurser har vi baskurser och tränarskolan för våra tränare. Dessutom har vi tillsammans med vår partner Sparbankens Skåne också arrangerat Barn och Ungdoms Symposiet i Malmö den 18-19 augusti. Med verkliga toppexperter på olika områden var det riktigt intressant att förkovra sig inom handbollens mysterier. Med Henrik Johnsson som trygg konferencier blev det två mycket givande dagar i Malmö! WOW!

Vi hade även den 9:e sept en heldag i den nya Spelarutbildningen 2.0 i Lund. “Professor” Klingvall drillade 50 Skånska tränare i intentionerna med den nya Spelarutbildningen på ett teoretiskt och på ett praktiskt plan. Torbjörn Klingvall drev upp sitt sedvanliga makalösa tempo och det forsade ut kunskaper ur denna legendars mun. Fantastiskt inspirerande! Att ha sådan koll på handbollen och att ständigt vara uppdaterad är unikt!

Själv har jag också haft tillfälle att köra min favorit-föreläsning om barn- och ungdomsidrott. Jag blev inbjuden till Pre season cup i Eslöv och träffade där alla tränare som deltog i cupen! Mycket intressant och många motfrågor som är knepiga att besvara. Typ: om det du nu står säger är att alla barn har rätt att vara med i idrotten. Varför har vi då USM och Sverigecupen som leder till selektering? Jag drog upp min syn kring detta och hur man erbjuder så många som möjligt att vara med, avdramatiserar betydelsen, hittar alternativa aktiviteter mm. Men när man ställer saker på sin spets finns det inte alltid säkra svar!

Det är många som hör av sig till mig och anmärker att vi har mycket projekt och utbildningar på gång i Skåne och att det händer mycket. Det är härligt att höra och jag har inte koll på hur det ser ut runtomkring i Sverige, men vi är ju ett team av anställda och ideella här som driver på utvecklingen gör vad vi kan för att driva handbollen framåt. Jag är övertygad om att alla distrikt och föreningar runt omkring gör sitt bästa med sina förutsättningar för att driva utvecklingen framåt! Och det finns också tusen saker som vi kan bli bättre på här i Skåne skulle jag gissa! Men väldigt kul att vi får en klapp på axeln! Tack!

En sak som många föreningar tycker är besvärligt att hitta ledare till sina verksamhet! Av detta skäl har vi tillsammans med Skåneidrotten precis lanserat ett nytt projekt på ämnet Ledarförsörjning. Hur hittar man ledare? Hur behåller man ledare?  Kolla gärna in på länken om detta är något för din förening!

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/Ledarforsorjningsprojekt/

Handbollsligan har redan börjat och det blir intressant att se hur de fem Skånelagen kommer att klara sig i år. Att döma av tipsen och den välproducerade presskonferensen ser det ut att kunna bli flera Skånska lag i toppen! Vi har redan haft ett rykande hett Ystad-derby där YIF drog längsta strået, men IFK visade att man har ett starkt lag att sätta på banan denna säsong!

I SHE har vi tre Skånska föreningar som också tippas komma på den övre halvan av serien! Det känns som att vi både på dam- och  herrsidan har lag som kan gå till SM-finaler som i år spelas i bäst av fem matcher på “himmaplan”. Detta innebär att vi framåt vårkanten kan ha både två, tre, fyra ja rent av tio SM-finaler på Skånsk mark om allt rullar stolpe in för våra föreningar. Lite önsketänkande, men inte helt osannolikt!

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att EHF Euro cup den 24 oktober blir en härlig fest i Malmö Arena då vi får se reprisen av herrarnas EM-finalen mellan Sverige och Spanien! Det blir mycket publik och många härliga skånsk handbollsungdomar på plats då vi redan har sålt 1600 föreningsbiljetter! Kolla med din förening ang föreningsbiljetter, om du vill gå med ditt lag!

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund