Ny hall på gång i Hörby och IK Lågan jublar!

IK Lågan kommer inom kort att få njuta av en ny hall och de vill gärna dela med sig av sina erfarenheter för alla föreningar i Skåne hur processen har gått till!
Johannes Rosvall jobbar i IK Lågan och har varit med i hela processen.

Hur började det hela?

– Föreningen har de senaste 5-6 åren påtalat problemen kring Lågehallens skick för ledande tjänstemän och politiker. Flertalet mail och brev har skickats med utgången från miljön som barnen verkar i. Att säga nej till barn och ungdomar har politiker svårt för. Det som sedan fick bägaren att rinna över var när vi inte fick kvala upp till ettan i Hörby våren 2017.Det blev diverse artiklar och reportage om detta och det tog inte lång tid förrän kommunen gick ut och sa att Lågehallen var ett prioriterat ärende.

Vad hände sedan?

– När Svenska Handbollförbundet drev på att det skulle bli arenakrav även i div 2 till säsongen2017/18 blev frågan ännu mer prioriterad.Snart därefter så satte sig tjänstemännen ner och började undersöka anläggningen och vilka framtida krav som skulle finnas på Lågehallen.Vi får komma med input med önskemål och vilka krav som gäller för handbollen. I denna veva enas v om att bygga för att klar av att spela handboll upp tom. allsvensk i Hörby.

Var ni med i processen på hur hallen skall se ut?

– Första utkastet på en ny arena var ok, men långt ifrån vad vi önskat.Vi inleder här ett arbete med att kommunen ska ta ett större helhetsgrepp och bygga för framtiden,och inte bygga samma yta vad vi har idag. Kommunen tar åt sig av detta och går på vårt förslag med en dubbelhall som kan göras om till arenahall. Kommunen är mycket lyhörd och noga med att verksamheten ska få vara med och bestämma.

På vilket sätt är detta ett smart bygge?

– Både kommunen och projektledare menar att detta kommer vara framtidens hallar då man använder ytorna maximalt och slipper en läktare som står tom fem dagar i veckan.Kostnaden för att bygga x antal kvadrat hall mer är förhållandevis billig jämfört med att behöva bygga en ny om tio år.

Vad var framgångsfaktorerna för er för att det skulle bli en ny hall?

– Först och främst, i Hörby har vi en väldigt bra fritidschef som lyssnar på verksamheten och tar till sig våra tankar och synpunkter. Dessutom hade vi bra stöd av Ralf Lundberg på förbundet, där vi hade en väldigt bra dialog samtidigt som Ralf var tydlig med vilka krav som gäller gentemot kommunen.Hur har ni drivit frågan? – Vi har jobbat noga med att marknadsföra allt som har med Lågehallen att göra.Först det negativa i början för att få fart på debatten och få alla att förstå behovet och problemet som fanns. Samtidigt har vi nu berättat om allt bra för att visa uppskattning för att kommunen har tagit beslutet.

Marcus Kulle, Kultur och fritidschef i Hörby lämnar följande kommentar

– Föreningslivet i Hörby trycker på om fler tider i kommunens lokaler redan idag och med idrottens nya strategi 2025 kommer kraven och utmaningen för kommunen att tillhandahålla lokaler och arenor för fysisk aktivitet bara att öka med tiden.”Nya Lågehallarna” är mycket välplanerad och framtagen i bred dialog med skola, föreningsliv,evenemangsorganisationen och anställda. Anläggning är ritad för effektiv användning av ytorna från morgon till kväll. Hörby Kommun får en anläggning för framtiden där framför allt idrottsrörelsen kan utvecklas. Förutom själva idrottsutövandet blir anläggningen en positiv mötesplats för alla generationer. En anläggning Hörbyborna med säkerhet kommer känna mycket stolthet över. Hörby Sportcenter är ett fantastiskt område för motion och rekreation för alla generationer och bidrar starkt till Hörbybornas möjligheter till en god hälsa. Lika så ger området en god reklam för Hörby och lockar besökare från Skånes alla hörn.

Läs mer på http://xn--bygghrby-r4a.se/lagehallarna/