Krönika 38 per 200214 – säsongen rullar på

Det har varit en synnerligen intensiv höst för oss på förbundet. Många roliga saker och i minnet finns t ex välbesökta event som Kick offen i Kristianstad och Barnkonventionens dag i Malmö. 

Omorganisationen som vi genomför i °Skåne,  tar steg framåt och hamnar kanske i en ännu mer prioriterad fil när vi skall betänka att Svensk handboll är en i fas kring regionaliseringen. 13 distrikt skall inom ett par år bli 5-6 regioner. Tanken är att stärka utvecklingen av sporten i hela landet och att regionerna skall komma närmare varandra och centralorganisationen. Det är alltid lite oroligt med förändringar men jag tror att detta kan vara en process som bidrar till att ta Svensk handboll till nästa nivå. Hårt arbete krävs, liksom rätt kompetens och utökade resurser. Men viktigast av allt är att vilja finns. Då kommer utveckling!

EM blev trots allt ett väldigt lyckat event. Trots att vi hade hoppats på större framgång för Sverige, är ju 7:e plats inte så illa. Trots att vi tappade danska åskådare när Danmark oväntat inte gick vidare till huvudrunda. Det var ändå en fest och stora delar av alla personer inom Skånsk handboll vara inblandade på ett eller annat sätt. Med stolthet såg man volontärer, ansvariga, golvtorkare, inspringslag, funktionärer m fl ansvara för ett ypperligt värdskap. Jag hade lite inblick i den lokala organisationen och såg med egna ögon vilka kompetens som finns, och är imponerad av Daniel Oelker och LOC Malmö!  Malmö Arena är en fantastisk arena för handboll och vi ser redan fram emot VM 2023 där vi hoppas på nya matcher på Skånsk jord. Betydelsen av ett mästerskap på hemmaplan kan inte nog överskattas!

Vi på Skånes HF passade på att använda dragkraften runt ett EM till två stora event. Dels hade vi 60 personer på en Konsulentkonferens där vi investerade 24 timmar ihop och att döma av utvärderingarna var det verkligen välinvesterad tid! Vi passade också på att arrangera en Instruktörsträff med 25 pers för alla våra instruktörskategorier som är tränare, domare, funktionärer, Lilla EM. Detta är eldsjälar som bidrar till att ständigt höja kompetensen inom handbollen i Skåne och det kändes väldigt bra att kunna uppmärksamma dessa personer!

Vi på förbundet hade också ett hedersuppdrag att arrangera Lilla EM. Det blev en enorm succé där 20 kommuner, 80 skolor och ca 7000 skolelever deltog. Projektet drevs med många olika intressenter på olika nivåer. EM-bolag, Malmö stad, Region Skåne, Partners som Sparbankens Skåne och Skånemejerier, Skånes Handbollförbund, kommuner, skolor, föreningar m.f.l.  Våra projektledare gjorde en enorm insats och det är av största prioritet att hitta rätt personer i dylika uppdrag.

Att driva ett internationellt mästerskap är ett stort ansvar som kräver en enorm organisation. Alla parter verkar dock vara överens om att det är arvet efter mästerskapet, dvs. det ”legacy”, avtrycket i vardagen som kanske är det viktigaste i ett evenemang. Lilla EM har gjort ett enormt avtryck och kommer att påverka skolor och handbollen i Skåne i många år framöver. Vi vet att det var så efter VM 2011 och vi kan med största sannolikhet säga att det blir så igen!

Det är väldigt roligt att se när många människor drar åt samma håll och verklige vill barn och ungdomar väl! Alla från vaktmästare, pedagoger, föreningsmänniskor, administratörer, biljettansvariga m.fl. har verkligen gått en extra mil för att detta skall kunna fungera! Det finns många som vill ge våra kommande generationer bra förutsättningar! 

Tillbaka till vardagen! Vi har många projekt som står på agendan just nu. Kul med utveckling! Softhandboll, Handboll fitness, Summer camp (många anmälda redan!), Ledarskapsutbildningen med Mattias Andersson (glöm inte nominera ledare) samt att vi kommer att starta upp ett Jämställdhetsprojekt under våren! Nu blir det åka av!

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att vi går mot slutet på säsongen. Nu kan det bli viktiga matcher och mer stress, protester, WO mm. Att se till att vi har en bra matchmiljö är extrem viktigt. Kampanjen #schysstmatch skrev jag om i förra krönikan. Det är ett arbete som behöver göra över tid och med stor uthållighet. Vi jobbar nu också med Matchvärdar och Domarcoacher i ungdomshandbollen och försöker bygga kulturen ännu bättre. Här behöver vi alla ta ansvar. Förresten är en WO på seniorsidan förknippat med risk att uteslutas. Det verkar inte vara så att alla har koll på Tävlingsreglerna!  

Hittade en föreläsning på nätet som jag körde i höstas. Kanske någon som är intresserad?   https://vimeo.com/363786182 

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Utvecklingsansvarig Skånes Handbollförbund