Handboll är en lagsport som spelas mellan två sjumannalag (1 målvakt och 6 utespelare) inomhus, och ibland utomhus, och går ut på att spela in bollen i motståndarlagets mål.

Handboll kan även spelas på nationell nivå, på den nivån finns både amatörlag och professionella lag. Lagen spelar i olika serier beroende på geografisk tillhörighet och kvalifikationer.

I handboll får man bara ta tre steg med bollen, sedan måste man studsa, passa en medspelare eller skjuta på mål. Det gör det till en sport där alla spelare i laget behövs för att man ska lyckas.

Ett lag har sex utespelare, en målvakt och upp till sju avbytare på bänken (fler i ungdom). Tillsammans ska laget försöka göra mål, det kallas att anfalla. Lika viktigt är det också att se till att motståndarna inte gör mål, då spelar laget försvar. Det finns massor av olika varianter att spela anfall på och flera olika sätt att spela försvar. Grunden i båda är att spelarna samarbetar med varandra på planen. Det är högt tempo och tuffa tag mellan varven i en handbollsmatch. Därför finns det också domare på planen som ser till att lagen håller sig till reglerna.

Matchtiden varierar beroende på ålder. För de yngsta spelarna i minihandbollen är den 2×10 minuter och för seniorer 2×30 minuter. Bollarna som används i handboll är olika stora, de yngre lagen har en mindre boll som är mjukare och lättare att fånga. I minihandboll (upp till 9 år år) spelar barnen på liten bana med dem spelare, fyra utespelare och en målvakt.

Handboll är en händelserik sport och det blir ofta många snygga mål under en match. Det är uppskattat av publiken.

Beachhandboll
Beachhandboll är en relativt ny form av handboll som har blivit populär de senaste åren. Den spelas på sand men principen i spelet är densamma utom att man oftast spelar med färre spelare på planen. Man är då max 4 spelare på planen (3 utespelare och 1 målvakt). Planen är oftast mindre än en vanlig inomhusplan. Läs mer här.

Parahandboll
Inom svensk handboll tycker vi att det är viktigt att alla som vill ska kunna spela handboll. Därför breddar vi vår sport till att omfatta parahandboll – handboll för dig/den som har någon form av funktionsnedsättning. Läs mer här.

Handboll fitness
En populär form av handboll med fokus på motion och glädje är Handboll fitness. Metoden kommer från Danmark och sprider sig som en löpeld också i Sverige. Ett sätt att få igång fler i föreningen och bygga gemenskap och hälsa! Läs mer här.

 

Handbollens historia
Det sägs att redan de gamla grekerna spelade något som liknade handboll. Men de första handbollsreglerna skrevs i Danmark 1898.

Första gången en handbollsmatch spelades i Sverige var 1907 då två sjömansskolor i Karlskrona mötte varandra.

De första landskamperna i handboll för herrar spelades på 30-talet. De spelades utomhus med elvamannalag på en fotbollsplan.

1934 startade Allsvenskan för herrar i Sverige.

1971 startade Allsvenskan för damer i Sverige.

I början av 1970 blev inomhushandbollen allt vanligare. I hallarna var handbollsplanerna mindre och hade bättre underlag och det i kombination med sjumannalag gav ett betydligt snabbare spel.

1972 blev inomhushandboll en officiell olympisk gren för herrar.

1976 blev inomhushandboll en officiell olympisk gren för damer.

Sverige är en av de ledande nationerna inom världshandbollen och har tagit fler än 20 medaljer i OS, VM och EM. Damernas landslag har kallats ”Det leende landslaget” och herrarnas landslag har vunnit bragdguldet.

I dag finns det cirka 110 000 aktiva handbollspelare i Sverige, lika många killar som tjejer.