Vilken är den största anledningen till att bli ledare?

Forskningen har visat att den största anledningen är att man blivit tillfrågad.

Därför vill vi fråga dig: Vill du vara med och leda unga handbollsungdomar och med tiden se hur de utvecklas till duktiga handbollspelare –  kanske landslagsspelare?

Älskar du handboll?

Vill du utvecklas och lära känna sporten mer?

Funderar du över hur du tar första steget?

Då vill vi varmt rekommendera dig att genomgå Svenska Handbollförbundets tränarutbildning, ”Tränarskolan”.

Du, som är intresserad, rekommenderas att genomgå Svenska Handbollförbundets tränarutbildning, som börjar med ”Framtidens handbollspelare” som är handbollens basutbildning för blivande tränare. Basutbildningen vänder sig till alla som är intresserade. Den ger dig kunskaper för att leda och träna barn 5-10 år. Utbildningen omfattar 16 timmar.

När du har tränat dina ungdomar en tid och känner dig mogen att vidareutbilda dig, är det lämpligt att anmäla dig till Tränarskolan första steg TS1. Denna utbildning ger dig verktyg att leda ungdomar i 9-14 års åldern. Den omfattar 72 timmar som fördelas på fyra veckoslut under ett verksamhetsår.

Då dina yngre förmågor börjar komma upp i åldrarna och du vill vidareutbilda dig för att ligga i fas med deras utveckling är det naturliga steget att anmäla sig till steg två i Tränarskolan, TS2. Här får du lära dig att leda spannet 13-19 år samt senior under nivån elit.

Även TS2 omfattar 72 timmar och fördelas på fyra veckoslut under ett verksamhetsår.

Är du fortfarande intresserad av att vidareutbilda dig kan du ansöka om att få gå Tränarskolans tredje steg, TS3. TS3 ger dig kunskaper att leda och träna ett elitlag i handboll. Utbildningen omfattar 72 timmar fördelade på två sammankomster om fyra dagar med ett verksamhetsår emellan.

Handbollens högsta utbildning är Master Coach–utbildningen. Denna utbildning är initierad av EHF i syfte att få en likartad tränarutbildning i Europa. Utbildningen är exklusiv och pågår under två verksamhetsår med omväxlande nationella och internationella internatsammandragningar. En Master-Coach examen ger dig möjlighet att ta ett tränarjobb i en europeisk toppklubb.

Sök till Tränarskolan nu. Vi ser fram emot din ansökan!

I Skåne brukar vi varje säsong arrangera ett par centrala Baskurser, två TS1 och en TS2.

Baskursen brukar vi också köra ute hos föreningen som själva eller tillsammans med andra klubbar genomför kurens med våra instruktörer!

På länken nedan kan du leta upp våra utbildningar!

Mer info om Tränarskolan

Baskurs

Vad är det?

Baskursen är första utbildningen i Svenska handbollförbundets tränarstege och riktar sig till tränare/ledare för barn i åldern 5–10 år. Baskursen utgår från Svenska Handbollsförbundets Policy för barnhandboll och Riksidrottsförbundets idéprogram Idrotten vill. Målet är att skapa en handbollsverksamhet som ger positiva upplevelser. Utbildningen är 16 h lång.

 

Krav från SHF

Svenska Handbollförbundet (SHF) har beslutat att from den 1/9-2020 skall man ha Baskursutbildade ledare på alla barngrupper. Detta har lett till att många föreningar önskar ha Föreningsbeställda baskurser på hemmaplan utöver de centrala Baskurser som vi erbjuder i Skåne. Nu har vi utbildat fler Baskursinstruktörer och är redo att erbjuda er föreningar baskurser ute hos er föreningar.

 

Förfrågan och bokning av föreningsbeställd Baskurs

Bokning och förfrågan görs via Beställning baskurs Skånsk Handboll denna hanteras av Skånes Handbollförbunds utbildningsansvarige. Bokning måste göras senast 8 veckor innan kursstart.

Ni har två olika val på utformningen av baskursen (totalt 16 timmar).

 • En hel helg, lördag och söndag
 • En helgdag samt 2 kvällar

 

Ange gärna även alternativa dagar, då blir det enklare att hitta instruktörer.

Ni får en bekräftelse så fort vi har hittat instruktör till er baskurs. Bokning av utbildning anses som genomförd 24 timmar efter bekräftelse erhållits. I samband med bekräftelsen får föreningen en anmälningslänk till Idrotten Online där alla måste anmäla sig.

 

Genomförande

Beställande förening ansvarar för:

 • Lokal avsedd för utbildning
  • Blädderblock
  • Whiteboard samt pennor
  • Projektor samt högtalare att koppla till dator
  • Filmduk
 • Kursansvarig från klubben som är närvarande vid uppstart och avslutning.
  • Kontaktuppgifter måste lämnas till instruktören.
 • Fika samt lunch alla dagar.
 • Hall för max 4 timmar praktik gärna med utrustning för koordinationsbana.
  • Bollar, alternativt att deltagarna har egna med sig.
  • Västar
  • Koner

 

Ekonomiska förutsättningar

 • Kostnaden för att hålla en föreningsbeställd baskurs är 10 000 kr för arrangerande förening. Vi har satt ett tak för att locka er föreningar att utbilda fler.
 • Det tillkommer alltid en kostnad per deltagare på 200 kr som faktureras arrangerande förening.
 • Baskursen måste vara öppen för deltagare från andra föreningar. Man har 14 dagar på sig att fylla sin egen baskurs efter det att man bokat den. Därefter skickar Skånes Handbollförbund ut en inbjudan till närliggande föreningar.
 • Om det är deltagare från andra föreningar som går baskursen erhåller arrangerande förening 500 kr per extern deltagare. Allt detta hanteras av Skånes Handbollförbund.
 • Antalet deltagare är minimum 10 och maximerat till 25 personer.
 • Efter gjord beställning får man bekräftelse på sin Baskurs.
 • Avbokning måste ske senast 3 veckor innan fastställt kursdatum utan avgift. Avbokning senare än 3 veckor innan kursdatum kostar 400 kr i administrationsavgift.
 • Faktura skickas till arrangerade förening efter genomförd utbildning.

Legimiteringskrav vid USM

För lag som ställer upp i Ungdoms-SM och Sverige Cupen måste minst en huvudtränare ha genomgått eller påbörjat sin TS1-utbildning.

För lag som deltager i USMs juniorklass måste minst en huvudtränare ha genomgått eller påbörjat sin TS2-utbildning.

Tänk på att ta med ditt TS1/TS2-utbildningsbevis och visa upp för domaren vid varje matchstart under USM.

Här läser du mer om detta varför det genomförs >>