Skånelagstränarna presenteras: Emelie Kristiansson

Nu har turen kommit till Emelie Kristiansson som skall vara Skånelagstränare för F03:

Berätta om din bakgrund som tränare!
Första gången jag visste att jag ville bli tränare var när jag själv inte kom med i Skånelaget efter sista gallringen. Jag var besviken och bestämde mig för att en dag skulle jag bli Skånelagstränare och få välja ut de spelarna med de handbollsegenskaperna som jag tycker är viktigast. När jag var 19 fick jag chansen att vara med och träna ett gäng 12-åriga killar i LUGI. Där förstod jag ganska snabbt att tränarrollen handlar om så mycket mer än att hålla träningar, plocka ut lag och coacha matcher. Det man kan få tillbaka som ungdomsledare genom att träna och hjälpa ungdomar i att bli bättre på den idrott det tycker om gjorde att jag snabbt visste att detta kommer jag nog alltid hålla på med. Att se en spelare lyckas med något som de tränat på under en lång tid är en riktigt häftig känsla.
Jag har varit ungdomsledare i LUGI t.o.m. förra säsongen då min egen handboll (OV) började ta upp för mycket tid och göra det omöjligt att hinna med att träna ett lag parallellt. Däremot är jag Handbollsinstruktör på Polhemskolan för de tjejerna som läser specialidrott, vilket är otroligt kul.
Berätta varför du tycker att det är intressanta att träna ett Skånelag?
Våra ungdomar är morgondagens handbollspelare. Att få chansen att vara en del av deras utveckling är enormt kul. Kunna motivera, inspirera och förhoppningsvis göra dem till bättre handbollspelare blir en stor utmaning som jag ser fram emot. I ett Skånelag har vi som tränare förmånen att kunna sätta ihop lag med de egenskaper vi anser att ett handbollslag ska ha. Den möjligheten har man inte i klubblag där man mer får lägga upp träningar, och till viss del, spelidé efter de egenskaperna som redan finns i laget. Det är två helt skilda utmaningar och det ska bli kull att prova på denna.
Vad tror du är viktigt för ung handbollspelare för att lyckas?
De viktigaste tror jag är att man tycker att det är kul att spela, träna och se på handboll. Att alltid vilja utvecklas och bli bättre. Många fysiska egenskaper kan vi träna oss till, även om det går snabbare för vissa än andra, men det som gör skillnaden om man lyckas eller inte är vad vi har innanför pannbenet. Att alltid vara beredd att göra det lilla extra istället för att ta genvägar fram till målet är vad som i slutendan skiljer de som lyckas mot de som inte gör det. För att klara detta måste vi, inte alltid men väldigt ofta, tycka att handboll är så himla roligt att vi helhjärtat gör allt vi kan för att bli en bättre handbollspelare.
Konkurrensen i Skåne är så stor att det alltid blir duktiga seriösa spelare som inte kommer med till SverigeCupen. Vad skall dessa ungdomar tänka på?
Tänk på att det är fyra tränares åsikt och spelidé som avgör vilka spelare som tas ut även om vi har vissa kriterier att utgå ifrån. Blir du inte uttagen, se det som en sporre att visa oss och alla andra att det inte spelar någon roll om man spelat i skånelaget eller inte. Det är mycket som kommer hända fram tills ni blir seniorer och att det i slutändan är ni själva och inte vi Skånelagstränare som bestämmer just hur bra ni kan bli. Tror på er själva och kriga på!