Hösten är här

Krönika 34 per 181009 

Hösten är här och efter en mycket varm sommar är det nästan befriande, men bara nästan, med lite kyligare väder. Det bästa hösttecknet är annars att det runtomkring i Skånes idrottshallar nu är full fart med handbollsspelet. Ett av Skånes bästa attribut är just handbollssporten. Denna magiska företeelse som verkar som ett smittande gift i kroppen! Har man en gång fastnat, så är man fast!

Höstens inträde innebär också att det är mycket på gång inom förbundets domäner. Utöver att alla serier skall kickas igång och alla utbildningar för tränare, domare och funktionärer är igångsatta har vi en rad projekt igång för att stärka den Skånska handbollen!

Tillsammans med Skåneidrotten har vi startat ett ledarförsörjningprojekt där den första träffen i torsdags i Malmö kändes som en mycket lyckad tillställning! En rolig detalj är att Ramon Laurén från Mellansvenska Handbollförbundet hade åkt ner för att deltaga och inspireras. Han driver projekt för föreningsutveckling på sin hemmaplan och det är väldigt nyttigt när vi distrikt samtalar och lär av varandra på detta vis! Det finns möjlighet för klubbar att deltaga igen den 25/10 då vi kör i Eslöv. Väl investerad tid  för alla föreningar tror jag! Att lägga lite tid på inspiration och att börja jobba med en handlingsplan gör att man ökar sin möjligheter att hitta fler ledare och behålla de man har! Också bra om man kommer flera personer från föreningen! Anmäl din förening nu!!!

Läs mer här: http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/SucceforLedarforsorjningen/


Vi håller också på med ett spännande lättillgängligt program för föreningsutveckling som heter Framtidens handbollsförening 3.0 Det är ett digitalt verktyg som man kör i samband med Styrelsemötena. Tre föreningar ligger nu i startgroparna för detta och vi hoppas på fler!

Läs mer här:  http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/Framtidensforening30/


En sak som mina kollegor vurmar extra mycket för är de konsulenter som jobbar i våra föreningar i Skåne! Många är relativt nya och vi tror att de har ett behov att träffas för att knyta kontakter och byta erfarenheter samt dessutom att utbildas för att vinna tid och hitta bra arbetsformer. Därför är vi glada att det blir en konsulentträff i januari då föreningarnas konsulenter skall åka iväg en dag!

Läs mer här: http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/KonsulenttraffiKopenhamn/

Vi håller också på att utbilda Målvaktstränare i Skåne! 17 man på första träffen med Marcus Quist!  Läs mer! här:

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Utbildning/Nyheter/Malvaktstranarutbildning/


Nästa spännande satsning är att utbilda Fystränare i föreningarna! Läs mer här:

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Utbildning/Nyheter/Sportsbasicsfystranarutbildning/


Som synes har vi många projekt igång. Idrotten funkar numera på det viset att det finns pengar att söka i särskilda projekt och när man har finansieringen klar kan man förverkliga en del av drömmar och uppdrag man har!  Å andra sidan gäller det att ha tungan rätt i mun och se till att man inte tar på sig för många projekt och att projekten håller sådan kvalitet så att de blir en hållbar förändring inom området! Tuffa men intressanta utmaningar!

Kommunikation är ett annat område som vi vill bli bättre på i Skånes Handbollförbund. Vår kommunikationskommitté jobbar på olika fronter med detta och under hösten kommer vi att kunna presentera lite intressanta nyheter! Hav tålamod!

EHF EURO CUP den 24 oktober blir som tidigare nämnts en härlig fest i Malmö Arena då vi får se reprisen av herrarnas EM-final mellan Sverige och Spanien! För mig som råkat ha korsat Kim Ekdahl du Rietz väg i många år är det en känslosam match med en comeback för en sådan häftig människa. Med Kim får herrlandslaget en otrolig handbollsspelare, men som FK Kristjan Andrésson smakfullt betonar är det också en mycket fin människa som kommer in i truppen och kan bidra både på plan och utanför. Kims comeback visar också unga handbollsspelare vikten av att utgå från sin inre motivation och det är faktiskt mycket man kan lära sig av hans resa!

Det blir en publikmatch i Malmö Arena och många härliga skånsk handbollsungdomar kommer att vara på plats då vi sålt hela 2223 föreningsbiljetter vilket är rekord för en landskamp! Dessutom har vi i samband med Handbollslandslaget AB och Sparbankens Skåne ett projekt igång att bjuda in familjer som normalt inte går på handboll!  Läs mer här! http://www.handbollslandslaget.se/herr/ett-samarbete-med-manga-vinnare/

Ordinarie biljetter finns kvar till den 24 oktober. Missa inte denna fest! https://www.ticketmaster.se/event/ehf-euro-cup-handboll-swe-esp-biljetter/508287

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att vi i vårt distrikt har riktigt intressanta profiler. Jag vill berätta om den känslosamma avtackningen av Nikolas Larsson som jag fick äran att representera Skånsk handboll i. Nikolas gärning i IFK Kristianstad är exceptionell och det var fantastiskt att få ta del av hyllningarna och alla historier bakom IFK Kristianstads fantastiska resa! Nikolas har medverkat till så många smarta beslut samt hårt arbete som har lett till IFK har den unika position man har idag i Svensk handboll. Nikolas förärades mycket välförtjänt Årets tavla i Skånsk handboll!

http://www.svenskhandboll.se/SkanesHandbollforbund/Forbundet/Nyheter/AretstavlatillNikolasLarsson/

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund