Julen närmar sig

Krönika 35 per 181120 

Ja det är faktiskt så att julen närmar sig och det är lite av handbollens högtid.

Årstiden innebär t ex mästerskap för dam i december och herr i januari. Det blir mycket TV och stark mediabevakning för våra landslag vilket betyder mycket för vår sport. Varje gång våra landslag lyckas blanda sig i världstoppen späder det på vår sports glans och konkurrenskraft samt att det drar till sig fler ungar som vill prova på 10-kamp med boll!  Sen är det fruktansvärt kul att se våra hjältar mäta sig med de bästa världen. Svensk handboll håller världsklass.

Ta chansen att åka och se våra landslag live. I år är det korta resor till Köpenhamn för att se herrlandslaget i januari. Ett tips är att kolla med www.handbollsresor.nu som drivs av handbollshjältarna Johnny Neldeborn och Micke Fogelström , där man kan få tag i bl a rabatterade föreningsbiljetter. Att se Sverige i Royal Arena blir en otrolig upplevelse.

Jul för oss som bor i Lund innebär också Lundaspelen. Denna institution till handbollsfest fyller 40 år och jag har i min tidigare tjänstgöring haft äran att medverka vid många spel. Det är en extremt häftig känsla när handbollsungdomar från hela världen samlas i en stad som Lund och varenda idrottshall, skolsal och buss fylls på med ungdomar som är glada och passionerade för sin sport. Numera är min roll enbart att coacha ungdomslag men ibland saknar man stressen att organisera och administrera denna jättekoloss. 700 lag och säkert över 11000 personer är inte ett självspelande piano. Jag har stor respekt för alla de föreningar som arrangerar egna turneringar och event!

Nu har serierna så smått börjat att “sätta sig” och det kan vara på sin plats att göra en liten spaning av läget med en genomgång av serier. Barn- och ungdomshandbollen är alltid den som ligger mig närmast om hjärtat, men där är ju som bekant inte resultatet det viktigaste utan fokus ligger på processen med utveckling och glädje i centrum.

Tittar på vi på seniorserierna ser vi lite intressanta tendenser:

SHE – H65 leder obesegrade. Oerhört starkt och Mikael Mässing uttagen i EM-truppen är häftigt! LUGI på en 4:e plats är en bra start. Kristianstad HK sladdar på en 11:e plats och där hoppas vi på en snabb återhämtning!

Damallsvenskan – OV Helsingborg går riktigt bra och efter en tuff start är Eslövs IK också på gång igen!

Div 1 – Ystads IF gör en stark höst och toppar serien. Intressant att följa!  Kävlinge och Farmen krigar på bra i mitten.

Div 2 – Serien toppas av H43, IFK Kristianstad och HK Malmö som alla gör mycket intressant satsningar på sin damverksamhet! LIGU och Lågan har börjat bra! Bottenstriden just nu består bl a av Eslövstjejerna, Helsingborgs HK, H65 Geordies, Trelleborg och Vinslöv. Ett getingbo!

Div 3 – Här har Näsby, Ystads IF U och Ankaret startat starkt!

Div 4 – Helsingborgs HK har startat bra.

Handbollsligan – IFK toppar som vanligt. Suveränt! HK Malmö är hack i häl och har fått en bra start. Ystads IF och LUGI på slutspelsplats och femte laget IFK Ystad just utanför slutspel. Det finns chans till fem Skånelag i slutspel men det blir stenhårt in på mållinjen med många jämna lag.

Herrallsvenskan – Skånes enda representant OV Helsingborg har fått en fin start och toppar serien!

Div 1 –  En väldigt skånsk serie där Ankaret, IF Kristianstad, Vinslöv och Farmen börjat starkt! Di Vide har också börjat ok!

Div 2 –  Lågan har fått en perfekt start. Kul för min kollega Mikael Ekdahl! Även Åhus och HK Malmö U har startat bra. H 43 och Kävlinge har gjort ok säsongsinledning medans Trelleborg och H65 har fått en tung start.

Div 3 – Helsingborgs HK och Eslövs HF har startat bäst.

Div 4A – Det ser ut att bli ett häftigt race mellan IK Sund och GW Landskrona. Roliga derbyn!

Div 4B – Björnen har startat bäst  och skapar intresse i handbollsfästet Sjöbo!

Skånsk handboll går mycket starkt på seniorsidan!

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att vi i vårt distrikt som vanligt hävdar sig mycket väl i  SverigeCupen. Vi tittar inte så mycket resultatmässigt men att tre av fyra lag var i semifinal befäster vår position i landet. Viktigast var att alla ungdomar, ledare och föräldrar fick en häftig upplevelse och att vi fick vidare många spelare till Riksläger 1. Att ha med 9 flickor och 16 pojkar i första uttagningsrundan är rekord för Skåne.

En rolig detalj med att vistas i handbollsmiljön runt SverigeCupen var de härliga hejarklackar som Skånes föräldrar fixat till. En förälder hade tom fixat T-shirts!

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

Emme Adébo,

Verksamhetschef Skånes Handbollförbund