Krönika 37 per 190920 – a new day is dawning

Vi står i farstun till en ny säsong och vanlig ordning finns det mycket intressant att dryfta! Det har varit en paus i mina krönikor och jag får skylla på att det har varit så mycket att jag helt enkelt inte har hunnit med, men självklart borde man prioritera… 

 

Sommaren har varit god och full med handboll i OV beach, Lundaspelen summer, Partille cup och Åhus beach. Sannolikt för lite vila från handboll för mig personligen, men min aptit är ändå stor på en ny säsong!

 

Vi har är mitt uppe i en stor omstrukturering på Skånes Handbollförbund som spänner över kontor, styrelse och kommittér. Som alla stora förändringar tar det tid att få ordning på allt men när man vänder på alla stenar är det en process som är välbehövlig och som förhoppningsvis skall visa sig ge ny fart och styrning till ett förbund som vill vara en betydande katalysator för handbollens utveckling i distriktet. Jag tror att det här kommer att bli riktigt bra med tiden. Att ta extern hjälp i en sådan process är en bra idé. I vårt fall har vi med Serica consultings kompetenta ledning inlett en lång och spännande resa!

 

Omorganisationen innebär i detta fall personella förändringar på kontor, i styrelsen och i kommittérna och det har för mig personligen inneburit att jag har fått sätta tänderna i några nya arbetsuppgifter. B l a som ansvarig tjänsteman för domare och funktionärer i Skåne. 

 

Det innebär bland annat att jag numera administrerar cirka 100 utbildningar som vi har i samarbete med föreningarna för minidomare, föreningsdomare, föreningsfunktionärer och distriktsfunktionärer. Dessutom har vi centrala domar- och funktionärsutbildningar på högre nivå. Det har varit arbetsamt och väldigt intressant att i detalj sätta sig in i denna värld för mig. Det är alldeles uppenbart att vi inom handbollen kan prioritera denna del inom sporten än mer i framtiden och att mycket är på gång.

 

Många föräldrar som utbildar sig till funktionärer har frågor om hur saker ting går till eller vill fördjupa sig ytterligare. Det finns en hel del information på vår hemsida som berör Funktionärsutbildningarna!  http://skanskhandboll.se/domare/funktionarsutbildningar/  

 

Det är väldigt mycket på gång inom handbollen i Skåne just nu och jag vill gärna lyfta upp två event som går av stapeln i höst!

 

Vi kör inom förbundet en Kick off 10 oktober i Kristianstad: Föreningar och domarklubbar är inbjudna och vi hoppas att alla har representation, stor som liten! Här får ni också träffa min nya kollega Bjarne Persson som jag tror kommer att bli en oerhörd tillgång för Skånsk handboll. Vi känner varandra bra sedan tidigare och det skall bli kul att jobba med honom även om han hejar på fel fotbollslag. (Liverpool). Läs mer om Kick offen här:

http://skanskhandboll.se/2019/09/18/kick-off-skansk-handboll-hosten-2019/

 

Vi är med och arrangerar en halvdag om Barnkonventionen den 23 nov i Malmö. Det kommer att vara föreläsningar, konkreta tips och verktyg samt paneldebatt.

Hur förbereder vi oss inom idrottsrörelsen på att Barnkonventionen blir lag den 1/1??

Vad innebär det för oss? Vad behöver vi göra? Det och mycket annat kommer att dryftas och det är kostnadsfritt! Alla är välkomna som har något med idrott att göra! För mig personligen är detta den viktigaste dagen på året! Barnperspektiv är grejen!

http://skanskhandboll.se/2019/08/29/barnkonventionen-blir-lag-2020/

 

Nu är det bara drygt tre månader kvar till Herr-EM 2020! Det blir en magisk upplevelse att se majoriteten av världens bästa handbollspelare på hemmaplan! Sverige spelar gruppspel i Göteborg. Danmark i Malmö. Om resultaten går som vi hoppas har vi en magisk mellanrunda i Malmö Arena med Sverige, Danmark, Norge och Frankrike. Biljettförsäljningen går riktigt bra och Danskarna är mest på hugget. Det gäller att vi Skåningar inte vaknar för sent för det kommer att bli många fulla hus av de sju speldagarna som skall spelas i Malmö! Sedan har handbollsresor.nu attraktiva erbjudanden att se finalspelet på Tele2 Arena inför rekordpublik i handboll!

 

EM är också ett tillfälle för oss handbollskåningar att fördjupa handbollsintresset i distriktet ytterligare. ja det går! Det finns flera sätt att bli en del av EM och vi har  samlat info om dem på vår hemsida. Ta chansen att bli en aktiv del av EM!

  • Drömprojektet –  innebär att ungdomslag kan tjäna pengar genom föreningsbiljetter. Här kan nämnas HK Ankaret som köpt 600 biljetter till en match. Gör det till ett klubbevent?
  • Lilla EM är ett unikt skolprojekt där redan 45 klasser anmält intresse. Är ditt barns klass med? Är din förening engagerad?
  • Bidra aktiv i arenan genom att bli volontär ett minne för livet, alla kan bidra!
  • Köp biljetter – så att du inte missar festen!

 

Läs mer på vår hemsida om EM! http://skanskhandboll.se/tavling/em/

 

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att vi tillsammans med fotbollen, hockeyn och innebandyn med Skåneidrotten som paraply idag sjösatt en stor kampanj kring att förbättra matchmiljön som heter #schysstmatch . 

 

Matchmiljön har sannolikt förbättrats de senaste åren inom handbollen och vi ser numera inga disciplinärenden i de yngsta klasserna sedan vi tog bort serietabellerna för fem år sedan. Men detta är en kamp som måste  tas varje dag. För barnen, domarna och ledarnas skull! Låt oss all ata ansvar för en #schysstmatch

 

Inom handbollen valdes Tomas Axnér som ambassadör i projektet vilket är passande då han ju två gånger har tilldelats guldpipan av elitdomarna. Läs mer om kampanjen #schysstmatch på hemsidan: http://skanskhandboll.se/2019/09/20/schysstmatch/

 

Verksamheten i Skåne är igång från bollek till ligorna. Tränare, domare och funktionörsutbildningarna är igång! Skåne står sig oerhört starkt sett till bredd och elit. Tillsammans kan vi skapa en lärande miljö där vi stimulerar varandra till utveckling! Utan utveckling står man stilla och bli omkörd!

 

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Utvecklingsansvarig Skånes Handbollförbund