Krönika 39 per 200214 – ett abrupt slut på säsongen

Coronaviruset har ställt en hel värld på ända. Från i princip ingenstans har ett helt jordklot ställts i pausläge och tvingats gå i någon sorts dvala. En tid för eftertanke tycker en del. En tid för naturen att andas tycker andra. Det som är ställt utom allt tvivel är att allting inte kommer att vara precis som vanligt när vi kommer ut ur denna situation en dag.

Det är en tid av oro och jag hyser den största sympati med alla de som är riskzonen och har tappat eller kommer att tappa nära och kära, Jag har själv en son med medfött hjärtfel och vi har inte svårt att motivera familjen att ta hänsyn och iaktta så mycket försiktighetsåtgärder som det är möjligt. Att det är ett aggressivt virus som kan ta liv är ställt utom allt tvivel men det ropas nu allt mer på faran med att konsekvenserna med att stänga samhället också kan få ekonomiska och sociala konsekvenser som kan skada samhället ,i värsta fall,  ännu mer.

Idrottsföreningen är extra viktig när det är oroliga tider. Föreningen utgör en viktig fast punkt för många familjer. Föreningen är värdefull och kan bidra till att vi tillsammans hanterar denna situation så bra som är möjligt. Idrottsledaren är ofta en oerhört betydelsefull person för barn- och ungdomar. Att skicka goda signaler att verksamheten kommer att komma igång igen och att “se” alla barn- och ungdomar är sannolikt viktigare än någonsin. En aspekt som jag inte förutsåg är att en av de farligaste nackdelarna med hemarbete och permitteringar är att våld och alkoholrelaterade problem i hemmen ökar vilket bland annat BRIS vittnar om. I sådana situationer behöver idrotten vara redo att dra sitt strå till stacken och vara den positiva ventilen och mötesplatsen för barn och unga!

Sportsligt sett fick också viruset stora konsekvenser på handbollen. Inställt slutspel och kval. USM och turneringar som barn- och ungdomar sett fram emot ställs in. Mycket tråkigt men det känns som alla förstår att det finns inget annat val att fatta i en sådan situation.

Ekonomiskt sett är viruset ett verkligt bakslag för handbollen. Många intäkter har gått upp i rök som publikintäkter i slutspel och kval, LOK-stöd, cupintäkter mm. Här verkar det som att staten och RF kommer att bidra för att mildra tappet vilket är bra. Hoppas att det räcker! I höst finns det också risk att det är svårare att hitta sponsorintäkter när många företag tvingats dra i svångremmen rejält, pga sviterna av viruset. Jag är uppriktigt orolig över hur det skall gå med för en del föreningar och hoppas att vi får med alla kommande säsong.

Många föreningar går nu på knäna. Jag uppmanar er alla att stödja klubbarnas olika initiativ och insamlingar för att överleva! Swish är en fantastisk innovation!!

I Skånsk handboll har vi en del inplanerade aktiviteter som vi fortfarande hoppas skall bli av men det är såklart i dagsläget osäkert.  Vi hoppas kunna genomför följande tre event: 

 

Verksamhetskonferens  7 maj

http://skanskhandboll.se/2020/04/01/verksamhetskonferens-torsdag-7-maj/

 

Årsmötet 11 juni

http://skanskhandboll.se/2020/04/01/arsmote-11-juni-2020/

 

Summer camp 22-25 juni

Vi hoppas fortfarande kunna genomföra vårt Summer camp men inser också att det finns risk att vi måste ställa in. OM den ställs betalar vi tillbaka hela avgiften. Läs mer på

http://skanskhandboll.se/2020/01/09/summer-camp-2020/

 

För övrigt kan man ur ett skånskt perspektiv konstatera att krisen är kreativitetens moder. Många är de intressanta tilltag som nu utvecklas för att möta virusets konsekvenser. Virtuella matcher på Twitter, träningstips till de som är hemma, soffbiljetter, insamlingar, olika digitala lösningar. I orons tid finns det också möjligheter som inger hopp. En dag kommer vi återigen att kunna bedriva föreningsverksamhet och då kanske man  kan förbereda vissa saker som man inte “hunnit” annars? Nu är t ex en ypperlig möjlighet att utbilda sig och förkovra sig på olika områden. Här nedan finns en två länkar på riktigt matnyttiga saker! “Två gottebor, som vi sar i Skåne!”

 

Tips från RF på digitalt lärande och digital verktyg

https://www.rfsisu.se/skane/utbildningfolkbildning/digitaltlarande/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3

 

Tips från Danmark på hur man kan jobba med föreningsutveckling:

https://www.dhf.dk/foreninger-og-uddannelse/klub-building/

 

Längtan efter att höra domarens pipa ljuda, barnens kampvrål, föräldrarnas glada hejarrop och ledarnas kloka coachpedagogik, är ovanligt stor. Även hos en handbollsnörd!

 

Hoppas (fortfarande) att vi ses i OV Beach, Partille cup, Åhus Beach OCH ALLA ANDRA SAMMANHANG! Stay safe!!

 

Glad påsk!!!

Forza Skånsk handboll. Vi ses i vimlet!

 

Emme Adébo,

Utvecklingsansvarig Skånes Handbollförbund